2016. december 7., szerda

Advent a pécsi: forró étkek, italok, forró árak


Megint nem jött össze. Ahogy esztendők óta mindig, minden próbálkozás dacára sem.

Szép, szép a feldíszített karácsonyfa a téren, a meseerdő vagy mi, a díszkivilágítás klassz, az idő is egyre inkább télies, a bódék tele áruval, s ha eltekintünk a hangszórókból kitüremkedő néha nagyon gagyi karácsonyi nyálcsorgástól, el is tudom hinni, hogy igazi adventi vásárban vagyok. Itt, Pécsett, a Széchenyi téren.

De aztán ember már csak olyan, hogyha végzett a kínálat mustrálásával, megéhezik, megszomjazik. Pontosabban fordítva, de ez most nagyon mindegy.

A lényeg ugyanaz: bármelyikkel kezdjük, az illúzió oda.

Ugyan megint megígérték, hogy egységesen olcsó lesz a forralt bor, az első nap után már marhára nem így volt (most sem), tkp. mindenhol annyit kérnek a gőzölgő italért, amennyit nem szégyellnek. Van, ahol kétszázért is mérik ugyan decijét, ám az – tisztelet a kivételnek – valójában pancs, meleg víz némi borral és fűszerrel.

Ahol azonban extrát (értsd: például a sima forralt bor nyakon öntve három cent rummal és egy szuper fantázianévvel) is kínálnak belőle, ott akár négyszázötven kemény magyar forintot is elkérhetnek decinként.  „Kétszer két decit akkor ebből a jobból, ja igen, az ezernyolc, itt van kétezer, köszi, nem kérem a visszajárót.” Legyünk urak. Legalább karácsonykor.

Annyira, hogy együnk is, naná. Lássuk csak. Kolbász. Baromi nagy egy egész szál, úgyse tudjuk felfalni.

- Akkor ebből kérnék egy felet.
- Felet?! Á. Nálunk csak egészet lehet venni, mit csináljak a másik felével, tán én egyem meg?
- Add el másnak vagy kenjed a hajadra, te igazi, vérbeli kereskedő – mondanám legszívesebben, de inkább mégse, minek kockáztatni egy elfajuló szóváltást, különösen adventkor, ugye.  Meg amúgy a választék tényleg bőséges, szóval, együnk inkább máshol.

Például zsíros kenyeret. Négyötvenért. Vagy óriás tepertőkrémeset. Hatötvenért. Ezért fonnyasztott lila hagyma is jár. De jó, hogy lehet kapni!  

Az meg már tényleg csak a hab a tortán, hogy a Tüke Kártyát sem fogadják el mindenhol. Úgy látszik, tehetik, mert úgy látszik, hagyják.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése