2018. február 10., szombat

„Bezzeg munkahelyek nincsenek!”

„Bezzeg munkahelyek nincsenek!” - éveken keresztül ez volt a mindent vivő érv, ha olyan valami épült Pécsett, amely „csak” a városlakók mindennapi életét segítette, szépítette, legyen szó egy új parkról, egy játszótérről vagy éppen az állatkertről.


Amikor az Elcoteq lehúzta a rolót, ezrek maradtak munka nélkül, tegyük hozzá: úgy, hogy erről sem a finn cégnél dolgozók, sem az önkormányzat nem tehetett – az úgymond világpiaci folyamatok vezettek ide. Ezután két út kínálkozott: vagy próbál Pécs idecsábítani egy nagyot, és utána azért szorítunk, hogy ezzel a céggel lehetőség szerint ne legyen baj, vagy próbálunk a „sűrű fillér – ritka forint” népi bölcsesség mellett haladni, és több, minél több vállalkozással tárgyalni.

Ez utóbbi stratégia mára már jól láthatóan hozott eredményeket, csak észre kell venni, pontosabban: egyre nehezebb feladat nem észrevenni. Ezerhez közelít ugyanis a német hátterű ITSH dolgozói létszáma, ezt bőven meghaladja a Hauni gépgyártó, a korábbi költözési hírek helyett nemcsak Pécsett maradt, hanem új gyárat alakított ki a BAT dohánygyár, folyamatosan vesz fel embereket, bővít a Honsa, a Matro, a Rovitex. Közben olyan „apróbb” fejlesztések is történtek, hogy Pécset választotta a Harman amerikai hangtechnikai világcég, mára több százan dolgoznak ott (egyébként épp az Elcoteq egykori helyén), számos város közül Pécsre voksolt a német Viessmann hőtechnikai cég, a magyar Magnus Aircraft repülőgépgyártó, legutóbb pedig a dán világcég, a Foss. És az csak pár példa, nem teljes a lista, és nem beszéltünk még arról, hogy az építőipar hogyan kapott lábra Pécsett, a városszerte „növekvő” házakat viszont szintén kell valakinek építeni.

Persze lehet azt mondani, hogy ez mind nincs így, csak akkor Valóság Nagybátyánk furán néz ránk. És belefutunk olyan gubancokba, mint a pécsi balliberális ellenzék, akik pár hete még azt mondták, nincs munkahely Pécsett, most meg azt, hogy munkásszállót kell építeni, mert a cégek nem találnak munkaerőt. Az ember persze ilyenkor csak néz, néz, és nem érti.

Az meg főleg nem, aki éppen az elmúlt időszakban valamelyik cégnél, építkezésen, vállalkozásnál kapott munkát. Ő csak azt látja, hogy korábban nem volt munkája, most meg van. És a valóság tényleg ilyen egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése