2017. április 18., kedd

Amikor a községházát dobálják festékkel


Hatalmas felháborodás tört ki a budapesti Nagykörúton belül, amikor a napokban a bíróság közmunkára ítélte Gulyás Márton és Varga Gergő vádlottakat, mert festékbombákkal dobálták meg a Sándor-palotát. 


A Nagykörúton kívül már kisebb érdeklődést váltott ki az ítélet, az ország többi részén ugyanis tudják, hogy ha teszem azt Józsi egy jól sikerült buli után festékkel dobálja meg a helyi községházát, akkor el fogja vinni a rendőr, mert ez garázdaság. Pont. És el is ítélik. Pont. Joggal. Pont.

Ehhez képest a "diktatúra-észak-korea-rendőrállam" híveinek nagy örömére a Vastagbőr nevű blog már odáig jutott, hogy előszedte a bíró, dr. Hornyák Szabolcs hét éve készített doktori értekezését, amit egyébként a Pécsi Tudományegyetemen írt. Az elismerten kiváló büntetőbíróként számon tartott dr. Hornyák Szabolcs ebben többek között azt írja, hogy véleménye szerint "a garázdaság, mint bűncselekmény felett eljárt az idő. (…) A garázdaság tehát olyan cselekmény, amelyet nem szükséges büntetőjogi büntetéssel fenyegetni. A társadalmi együttélést zavaró súlyosabb megnyilvánulások azonban érdemelhetnek szankciót – erre a szabálysértési jog megfelelő kereteket biztosíthat.”  Dr. Hornyák Szabolcs több más ponton sem ért egyet a fennálló törvénnyel.

A Vastagbőr nevű blog szerint dr. Hornyák Szabolcs „vagy mást gondol immár a garázdaság és a jogállamiság kapcsolatáról, mint hét éve, vagy az esetében is érvényesül a régi mondás: az üléspont határozza meg az álláspontot.”

Ehhez képest viszont az a nagy helyzet, hogy dr. Hornyák Szabolcsnak kutatóként, elméleti jogászként szíve joga, hogy ne értsen egyet a fennálló törvényekkel, azonban bíróként nem tehet mást, mint azok alapján ítél.

Az is felmerült, miért nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Dr. Hornyák Szabolcs azonban nem állította, hogy alaptörvényellenes lenne a jogszabály, csak azt, hogy eljárt felette az idő. Ez persze nem kizárt, de ebben az esetben a bíró nem alakulhat át parlamentté, hogy törvényt alkosson. Ő csak alkalmazhatja.

Ugyanis, bár lehet, hogy ez sokakat meglep, de a bíró nem a saját doktori értekezéséből hoz ítéletet, hanem egy másik szövegből, amit úgy hívnak, Büntető Törvénykönyv. Ha nem így tenne, és a saját értékrendje alapján ítélkezne, na, akkor nem lenne jogállam.

1 megjegyzés:

  1. Valóban elviszik, de nem tartóztatják le. A kihallgatás után mehet haza. Itt nem ez történt. Ez egy lényeges különbség.
    Sajnálatos, hogy ezt a lényeges különbséget a kedves anonim bértollnok nem veszi észre.

    VálaszTörlés